Jongeren vanaf 16 jaar
Vanaf zestien jaar mogen jongeren zelf beslissen over hun medische behandeling. Zij hebben dezelfde patiënten rechten als volwassenen.
Recht op informatie
Een jongere heeft vanaf zestien jaar recht op volledige informatie. De ouders krijgen die informatie in principe niet meer. Behalve wanneer de jongere daarvoor duidelijk toestemming geeft.
Toestemming voor de behandeling
Een jongere geeft zelf toestemming voor een behandeling. Toestemming van de ouders is niet meer nodig. Dus ook als de ouders het er niet mee eens zijn, kan de jongere worden behandeld. Indien de jongere toerekeningsvatbaar is, mag deze een bepaalde behandeling weigeren. De zorgverlener zal deze wens respecteren zelfs als de behandeling feitelijk medisch noodzakelijk is en de zorgverlener en evt de ouders deze behandeling aanraden.
Aanwezigheid bij de behandeling
De ouders mogen bij de behandeling van hun kind zijn als deze daarvoor toestemming geeft.
Het medisch dossier inzien
Een jongere mag zelf zijn medisch dossier inzien en heeft daarvoor geen toestemming van zijn ouders nodig. Hij kan ook een kopie van het dossier of een gedeelte daarvan krijgen. De ouders mogen alleen inzage hebben na schriftelijke toestemming van de patiënt.
Vrije keuze hulpverlener
Een jongere kan zelf bepalen naar welke zorgverlener hij gaat. Natuurlijk moet er dan wel plaats zijn bij de zorgverlener. En het is altijd verstandig om te checken of de zorgverzekering de kosten vergoed.